Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Σελήνη και η σημασία της στην Ωριαία Αστρολογία




Το σημαντικότερο σώμα μέσα σε ένα ωριαίο χάρτη είναι η Σελήνη. Είναι Σημειοδοτεί  (μαζί με τον ωροσκόπο και τον κυβερνήτη του ) τον ερωτώντα αλλά και την πορεία εξέλιξης του ερωτήματος που έχει τεθεί.
Για τον ερωτώντα από την Σελήνη θα πάρουμε πληροφορίες για την ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση ενώ ο οίκος που θα βρεθεί συνήθως δίνει πληροφορίες για τον τομέα  που αποτελεί ενδιαφέρον ακόμη κι αν δεν αναφέρεται στο θέμα της ερώτησης. Όταν κυβερνά το ζητούμενο τότε η Σελήνη δεν είναι δείκτης του ερωτώντος αλλά σημειοδότης του οίκου που κυριαρχεί και μας ενδιαφέρει.



Για το άτομο που κυβερνά μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για κάποιον ευαίσθητο, συναισθηματικό και ευσυγκίνητο άνθρωπο. Ενδεχομένως  τον απασχολούν θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια, τη μητρότητα, κάποιο γυναικείο πρόσωπο και όλα όσα σημειοδοτεί η Σελήνη. Η Σελήνη είναι παθητικός/δεκτικός πλανήτης, δέχεται δηλαδή την ενέργεια των υπολοίπων έτσι, αποφεύγουμε να συμβουλέψουμε τον ερωτών να πάρει πρωτοβουλίες αν και όταν βρεθεί σε παρορμητικό ζώδιο το πιθανότερο είναι να λάβει δράση. Ωστόσο, όταν οι όψεις που σχηματίζονται είναι δύσκολες τότε δεν είναι σε θέση πάρει πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να γίνεται οκνηρή ή μνησίκακη.




 Κυβερνά τον Καρκίνο, έχει αδυναμία στον Αιγόκερω, απόλυτη έξαρση στις 3ο μοίρες του Ταύρου και απόλυτη πτώση στις 3ο μοίρες του Σκορπιού. Κυβερνά την γήινη τριπλότητα κατά την διάρκεια της νύκτας και είναι πλανήτης θηλυκός και νυκτερινός. Η μέση ημερήσια κίνησή της είναι 13ο μοίρες και 11΄ έχει δηλαδή πολύ γρήγορη ταχύτητα γι αυτό κάθε 2.5 ημέρες αλλάζει ζώδιο. Επειδή έχει την πιο γρήγορη ταχύτητα συνήθως είναι ο πλανήτης  που τις περισσότερες φορές θα πάρει τον ρόλο του μεταφορέα και θα ενώσει τις ενέργειες των πλανητών.  Δεν γυρίζει ποτέ ανάδρομη, λειτουργεί ως ανάδρομη όταν η κίνησή της είναι λιγότερη από τη μέση ημερήσια κίνηση της.



Όψεις που έχουν γίνει δεν μας αφορούν άμεσα διότι δείχνουν γεγονότα που έχουν προηγηθεί της ερώτησης και δεν τα εξετάζουμε εκτός κι αν η ίδια η ερώτηση σχετίζεται με κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Οι  προσεγγίζουσες όψεις της  είναι εκείνες που θα δώσουν μαζί με τις υπόλοιπες ενδείξεις την απάντηση. Μελετάμε όλες τις όψεις που σχηματίζει κατά την παραμονή της σ’ ένα ζώδιο ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός ορίων ανοχής μιας όψης, λέγοντας στον ερωτώντα πως πριν τις επόμενες εξελίξεις θα υπάρξει ένα διάστημα χωρίς δράση.



Στις 3 πρώτες μοίρες δείχνει μια νέα τροπή η ένα νέο ξεκίνημα ενώ στις 3 τελευταίες συνήθως ολοκληρώνεται μια κατάσταση. Όταν βρίσκεται σε κενό πορείας, όταν δηλαδή δεν σχηματίζει καμιά Πτολεμαική όψη με κανέναν πλανήτη τότε για το θέμα που μας ενδιαφέρει δεν έχουμε καμία εξέλιξη, μένει δηλαδή στάσιμη η κατάσταση. Να σημειώσω εδώ πως σε αρκετούς ωριαίους χάρτες έχουν υπάρξει εξελίξεις από το σύνολο του χάρτη έστω κι αν η Σελήνη βρίσκεται σε κενό πορείας. Δεν θεωρείται τόσο αποτρεπτικό το  κενό πορείας της στα ζώδια του Καρκίνου, Ταύρου, Τοξότη και Ιχθύ καθώς και όταν κατά την διέλευση της στο επόμενο ζώδιο σχηματίζει όψεις με κάποιον πλανήτη που βρίσκεται στις 3 πρώτες μοίρες ενός ζωδίου.



Πχ. Σελήνη στις 29 Παρθένου 35 – Άρης στις 1 Τοξότη 20 

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ασύμβατο εξάγωνο και δείχνει ότι
προκειμένου να γίνει το γεγονός που επιθυμούμε, θα πρέπει να αλλάξει η προυπάρχουσα κατάσταση. Κρατάει πάντα την τελευταία της όψη χωρίς απαραίτητα να δείχνει την τελική έκβαση του θέματος όσο την αίσθηση / εντύπωση που μένει στο τέλος ο ερωτών. Πέρα από τους τίτλους που έχει, μια πολύ καλή θέση είναι αυτή του 3ου οίκου που είναι ο οίκος της χαράς της γιατί εκεί της δίνεται η ευχέρεια να επικοινωνήσει, να έρθει σε καθημερινή επαφή με κόσμο ενώ γίνεται αρκετά κινητική καλύπτοντας την ασταθή της φύση αλλά και την ανάγκη να βρίσκεται με άτομα που νιώθει εξοικειωμένη.



Τίνα Ζαχαριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου